He we zijn toch niet aan het kuilen.

Al leunend op mijn schuurmachine keek ik verbaasd op naar mijn leraar. Ik dacht daar laatst aan toen ik bezig was een beschadigde vergader tafel kaal te schuren .

Schuren kan een lastig karwei zijn vooral als het omvangrijk is. Het  wegschuren van een beschadiging  kan je snel in de verleiding brengen om aan die bewuste plek meer aandacht te besteden. Het gevolg is dat de schuurmachine te lang op die plaats blijft en een kuil in het hout maakt.

Kwaliteit bewijst zich in de afwerking en voor de meubelmaker betekent dat vaak urenlang soms dagenlang schuren met volle aandacht en concentratie. Doe je dat niet dan krijg je onregelmatig schuurwerk, en heel verraderlijk….. het wordt pas goed zichtbaar als het lakwerk gedaan is.

Als je het gewend bent stel je je er op in. Je start je klus in  de wetenschap dat er ook een eind aan komt, wanneer dat is druk je niet uit in tijd maar in resultaat. Deze vergadertafel heeft een stevige laklaag die eraf moet en een diepe kras die eruit moet.

Ik ben hier gestart met korrel 120 en natuurlijk een professionele vlakschuurmachine. Veel machines die in de doe het zelf markt verkocht worden vallen in de categorie rommel

.

2013-01-15 10.30.55

Onder professioneel versta ik  een machine waarbij de schuurzool de schuurbeweging maakt en het motorhuis dat je vasthoudt zo stil en stabiel mogelijk is. Onder rommel versta ik een een machine waarbij de schuurbeweging meer in het motorhuis zit dan in het schuurpapier daardoor trilt het vooral in je handen en is er van schuren nauwelijks sprake. Wat verder belangrijk is dat het schuurstof zo snel mogelijk afgevoerd wordt zodat het schuurpapier niet volloopt. Als het schuurstof blijft hangen dan ontstaat er warmte door de wrijving en begint het schuurstof samen te smelten.

Dat gebeurd er als er schuurstof in het schuurpapier blijft hangen

Dat  klonteren noemen wij steenvorming en daardoor kunnen er flinke krassen in het schuurwerk ontstaan. Vernieuw regelmatig het schuurpapier, dat is van groot belang. De beste schuursystemen zijn de machines waarvan de afzuiging op een passende stofzuiger aangesloten kan worden. Naast een schonere werkomgeving blijft er ook minder schuurstof tussen het schuurpapier en het werkstuk zitten. Hierdoor kan je veel efficiënter schuren en voorkom je steenvorming.

Halverwege
In het geval van een laklaag begin ik dus met korrel 120 (zie mijn artikel over schuurpapier) met deze grofte doe ik vrijwel al het voorwerk dat betekend de laklaag breken en wegschuren en vervolgens vlakken tot de beschadigingen verdwenen zijn.

Natuurlijk besteed ik meer aandacht aan de beschadigde plekken maar in de beweging moet het gehele vlak meegenomen worden. Met de  hand is heel goed te controleren of er kuilen ontstaan. Deze korrelgrofte geeft wel goed zichtbare schuurkrasjes in het hout en om tot een goed resultaat te komen ga ik over op fijner schuurpapier in korrelgrofte stappen van 60 dus korrel 120 wordt vervangen voor korrel 180 en uiteindelijk korrel 240. Dit is voldoende voor standaard lakwerk. Voor hoogglans aflakken of politoeren heb je fijner schuurpapier nodig. Eindig altijd met handmatig schuren, maak een grote schuurklos meestal vouw ik voor tafelbladen het schuurvel over de lengte in drieën dan hou je afmetingen van ongeveer 10X20 centimeter over  en schuur dan de tafel over de gehele lengte met de draadrichting mee.

Tussen de schuurhandelingen door maak ik de tafel nat met een spons. Er mogen geen plassen water op het blad liggen. Krassen en oude lakresten worden zo goed zichtbaar.

Laat de tafel drogen en merk op dat de houtvezels wat uitgezet zijn. Het blad voelt ruw aan. Handmatig met de draadrichting mee glad schuren. Herhaal dit tot er geen schuursporen beschadigingen of lakresten zichtbaar zijn. Daarna al het stof verwijderen, ook uit de werkruimte zelf en starten met lakken.

Tafel is klaar opnieuw gelakt met een acrylaatlak. Merk op dat hij veel lichter van kleur is. De houtsoort die hier gebruikt is wordt snel donkerder door inwerking van zonlicht. Geef zo'n meubel de tijd om natuurlijk te kleuren en ga niet rommelen met kleurlak of beits.
De tafel is klaar om opnieuw gelakt te worden. Merk op dat hij een stuk lichter van kleur is dan voor de behandeling. Met lak wordt hij iets donkerder maar de houtsoort die hier gebruikt is wordt snel donkerder door inwerking van zonlicht. Geef zo’n meubel de tijd om natuurlijk te kleuren en ga niet rommelen met kleurlak of beits.