Eettafels

Deze tafel heb ik pinut gedoopt. Het blad is gemaakt uit een enkele plaat sapeli Mahonie. Had een opdracht gekregen om een studeerkamer geheel van mahonie te maken in engelse stijl. Omdat alleen het lijstwerk massief was had ik relatief weinig massief hout nodig. Echter bij de houthandel kon ik kiezen uit een plaat zo wordt een plak uit de stam genoemd van 7,5 meter bij 1,5 meter. Vanwege de uizonderlijke kwaliteit wilde ik uit het resthout een rafel maken.

Als ik het over de eettafel ga hebben dan praat ik specifiek over de exemplaren die in de westerse cultuur ontwikkeld zijn. Vergeet niet dat er in veel culturen nooit plek of noodzaak voor een tafel geweest is. Een vlak gemaakte vloer of een groot blad op de grond beladen met de heerlijkste gerechten en iedereen zit erom heen. Samen delen en genieten van het eten en elkaars gezelschap.

Heel logisch als je constant op reis bent zoals van oorsprong nomadische culturen gedaan hebben.

Nee, dan wij in het westen ….wij moesten er poten onder bevestigen. Zodat het tafelblad hoger kwam en wij  daarom ook nog gedwongen waren om er stoelen of bankjes bij te bedenken.

Wij willen dus graag op een stoel aan tafel zitten en creëerden daarmee de grootste sta in de weg in ons huis. Daarom bedachten wij in de loop der eeuwen allerlei manieren om de vorm van de tafel aan de omstandigheden aan te passen.

Dus ga ik het hebben over: vouwtafels, trektafels, schuiftafels, klaptafels, hangoortafels, coulissetafels, enveloppetafel, tafels met tussendraaiend blad, en wellicht nog veel meer oplossingen voor ons “ruimteprobleem”

 
 
 

Trektafel

Balpoot tafel. 17e eeuw. Mauritshuis Den Haag.